App-udviklere gennemtænker den digitale løsning

20. december 2017

Siden september har Serious Games Interactive udviklet på en app udtænkt af Ballast CPH, der skal simulere tre forskellige synsnedsættelser. Men hvordan er processen i sådan et arbejde?

Spilfirmaet Serious Games arbejder på Ballasts digitale synssimulation

Når en app skal udvikles og programmeres, kan der ligge mange overvejelser bag. Når en augmented reality-app skal udvikles, kan der være endnu flere tanker bag, da der er flere teknologiske værktøjer involveret. Da Ballast CPH’s augmented reality-app skulle blive en realitet, skulle udviklerne få nogle ting på plads.

- I starten skulle vi finde ud af, hvad kan vi med den nyeste augmented reality-teknologi, og hvordan vi udvikler appen, så den kan tilpasses til flere målgrupper, fortæller Mads Engberg Hansen, der er projektleder og spildesigner hos Serious Games Interactive.

Teknologiens grænser bliver skubbet til

I skrivende stund er augmented reality en relativ ny ting, og det betyder, at den hardware til at kunne prøve augmented reality, som for eksempel en brille, stadig bliver udviklet. For den app, som Ballast CPH får udviklet, startede processen med at finde det rette hardware til at kunne vise synsnedsættelser.

Mads Engberg Hansen og hans hold måtte først prøve forskellige typer af briller til augmented reality, men fordi der ikke findes mange af dem endnu, tog de først fat i briller lavet til virtual reality. Ret hurtigt fandt de ud af, at de ikke kunne bruge virtual reality-briller, da der ikke var nogen ordentlig dybde i. Brugerne blev rundtossede og desorienterede.

- Udfordringen var, at det menneskelige syn får input fra to kilder. Mobiltelefoner har ét kamera, og det betyder, at hvis vi blot får input fra ét billede, så bliver vores verden helt flad. Så vi blev nødt til at simulere et 3D-syn på en anden måde, fortæller Mads Engberg Hansen.

I deres research fandt holdet hos Serious Games Interactive brillen Bridge, som giver mulighed for at lave det, som kaldes mixed reality. Et af kameraerne på brillen skanner det rum, der skal bruges, og gengiver rummet i 3D. Derudover viser brillen rummet i to forskellige output til øjnene, og derfor får det den ønskede 3D-effekt for brugeren. Derefter placeres et filter med en synsnedsættelse ovenpå.

- Så appen er en blanding mellem disse to ting: miljøet er stereoskopisk efter en skanning, og filteret er fladt. Men fordi filteret er så tæt på, mærker man ikke til det, og man får stadig en oplevelse af at leve med nedsat syn, beskriver Mads Engberg Hansen.

Brugervenlighed er nødvendigt

En anden ting, som holdet hos Serious Games Interactive arbejdede på, var at gøre appen så brugervenlig som mulig. Både i forhold til at bruge en brille og i forhold til, at produktet skal være til at få fat på.

Holdet af udviklere måtte finde ud af, hvordan appen skulle blive til, så den kunne testes på forskellige brugergrupper.

- Vi har prøvet at holde udviklingen åben i forhold til at kunne lave det mobilvenligt og bredt, på en billig og tilgængelig måde. Brugerne må gerne kunne downloade appen på egen arbejdstelefon, fortæller Mads Engberg Hansen.

Teknologien skulle heller ikke være for svær at bruge, da målgruppen er en bred skare med forskellige baggrunde, både personer der bruger teknologi dagligt og personer, der ikke gør.

- Informationen skal kun være synlig, når man har brug for at få den frem. Det skal kunne findes frem med et enkelt klik i stedet for flere inputs og fjernes nemt igen, fortæller Mads Engberg Hansen.

AR-appen er så småt ved at være på plads. Programmeringen af appens form er færdiggjort, og indholdet i appen mangler kun små detaljer.