GLOBAL accessibility awareness day (GAAD) - tre gode tips

17. maj 2018

I dag er det den internationale dag for tilgængelighed. Altså dagen, hvor vi kan minde hinanden om, at alle mennesker har ret til at være med på lige fod med hinanden, både fysisk og fx teknologisk.

Én gang om året sættes der fokus på hvorfor det er vigtigt at tænke i tilgængelighed. Global accessibility Awareness Day (GAAD) ligger til baggrund for en bred vifte af arrangementer over hele verden.

Tilgængelighed i de offentlige rum - Tre god tips
Hos Ballast har vi i dag fokus på at huske tilgængelighed for de personer, specielt ældre borgere, der lever med et nedsat syn. Vi markerer dagen ved at give dig tre tips til, hvis du møder et menneske, som ser dårligt eller slet ikke kan se:

1

Vær ikke genert over, at du ikke på forhånd ved, hvordan du skal hjælpe, eller om du overhovedet skal hjælpe. De fleste mennesker med en synsnedsættelse har prøvet situationen mange gange og bliver hverken forskrækkede eller fornærmede over, at du henvender dig. Bare sig hej og spørg, om personen har brug for din hjælp.
 

2

Hvis du viser vej, så spørg, hvordan personen gerne vil føres. Nogle fortrækker at lægge sin arm i din, andre kan bedst lide at blive ført ved at holde om din ene albue.
 

3

Hvis du er i rum med en person, som ikke kan se, så sig det med ord, når du går ind og ud af lokalet. For eksempel: ”Det er mig, Louise, der går nu.” Så er alle med, også den person som ikke kan se dig.Tilgængelighed på hjemmesider

På billedet nedenfor kan det ses hvordan en person med AMD, som giver et sløret centralsyn, ser en typisk hjemmeside. På øverste billede ses det modificerede billede, og nedenunder ses det som en almindeligt seende ser. For at give den mest præcise oplevelse skal du fokusere på den sorte plamage mens du prøver at læse det omkringstående tekst med dit perifere syn. For personer med AMD kan denne oplevelse gøres bedre ved bl.a. at kunne bruge en skærmlæser. Dette stiller dog krav til at hjemmesiden er programmeret korrekt så der bl.a. ligger skjult ALT-tekst på billederne.

Her ses en hjemmeside med billede og tekst gennem øjnene på en person med AMD
Sådan som en almindeligt seende ser hjemmesiden.

#GlobalAccessibilityAwarenessDay #GAAD #GAAD2018